Szívférgesség (kórokozó: Dirofilaria immitis)

ma olvastam róla, gondoltam megosztom másokkal is… hmmm

A mediterrán országokban (például Olaszországban, Görögországban, Franciaországban, Spanyolországban) egyre gyakoribb a szívférgesség nevű betegség. A szúnyogok által terjesztett zoonózist (állatról emberre is terjedő megbetegedést) a szívben élősködő férgek idézik elő.

A szívférgességet okozó parazita a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg. A mediterránban és trópusi területen elterjedt féreg a betegséget kutatók szerint bármikor megtelepedhet Magyarországon is, illetve a turizmus révén jelenleg is égető a veszély. Több olyan esetet is regisztráltak már hazánkban, amikor olyan emberek is megfertőződtek, akik még soha nem jártak külföldön.

Tehát az utazási szezon beköszönte előtt különösen fontos a szívférgesség elleni védekezés! De előbb nézzük, mivel is állunk szemben!

A parazita terjesztője a szúnyog. A fertőzött állatokból szívott vér által maga is megfertőződik a férgek különböző fejlődési alakjaival, az úgynevezett mikrofiláriákkal. Ezek a képletek a szúnyogban 2-3 hét alatt fertőzőképes lárvákká válnak. A szúnyog pedig egy újabb vérszívásakor másik gazdába (kutyába vagy macskába) oltja be a lárvákat.

A mikrofiláriák körülbelül 85-120 nap alatt fejlődnek kifejlett féreggé a gazdaállat testében. Ezután a véráramon keresztül a tüdőartériába vagy a szívbe kerülnek, és ott megtelepedve maguk is szaporodásba fognak.

A parazitás fertőzöttség nehezen észrevehető, legyen az áldozat kutya, macska vagy akár ember. Többnyire csak akkor szokták észlelni a férgeket, ha azok tömött csomókban megjelennek a tűdőben, vagy a hasüregben. A felismerést tovább nehezíti, hogy nem okoznak fájdalmas tüneteket. Ráadásul az emberekben nem képes tovább szaporodni a parazita: mi zsákutcát jelentünk a férgek számára. De a bekerült fejlődési alakok kifejlődve eljuthatnak a szembe, a mellbe vagy akár a hasüregbe is. A szervezetből csak orvosi segítséggel távolíthatók el.

Megelőzés

A Pfizer által kifejlesztett Stronghold havonta egyszer alkalmazva megvédi az állatokat – így közvetve minket is – a fertőződéstől, illetve elpusztítja a vérbe került mikrofiláriákat. Az adott állatfajra a megadott mennyiségben (6 mg/testtömeg-kilogramm) használandó tubus tartalmát a bőrre cseppentjük. Cseppentsünk pontosan az állat nyaki tájékára, a két lapocka közé, a gerincvonalban, a szőrt széthúzva. A folyadék hamar beszívódik, nincs irritáló hatása, tehát az állatnak semmiféle kellemetlenséget nem okoz. A készítmény további előnye, hogy már 6 hetes állatnak, vemhes és szoptatós kedvencnek is adható.

A Stronghold alkalmazását a szúnyogok szezonja előtt már egy hónappal el kell elkezdeni, és folytatni a szezon után még egy hónapig. Endémiás területre utazáskor (nyaralás, kiállítás) a prevenciót egy hónappal az utazás előtt kezdjük meg.

A már fertőzött állat kezelése

A szívféreg elleni védekezés célja olyan gyógyszer alkalmazása, amely megakadályozza a szervezetben további kifejlett férgek kialakulását.
A Stronghold elpusztítja a mikrofiláriákat és így megakadályozza kifejlett férgek kialakulását a szervezetben. A már szívférgekkel fertőzött állatokban nem hat a kifejlett férgekre. A tüdőartériában, vagy a szívben elforduló szívféreg elpusztulása veszélyeztetné az állat életét (trombózissal vagy mérgezéssel járna).

A Stronghold a szívféreg elleni prevencióra és annak kezelésére egyaránt regisztrált spot on!

További Információ:
Pfizer Kft.

találtam valami linket is további infókért:

Hozzászólás