Kutyanevelés???

Van egy  könyv. Patay László: Szelídits meg . Nagyon tetszett ez a könyv, és érdemes elolvasni. Szerintem. Sok olyan témát vet fel, amelyek a mai modern állattartásban felmerülnek. Például azt, hogy egyes emberek akarva vagy akaratlanul összetévesztik a kutyát például egy kisgyerekkel. Mert jaj hiszen olyan értelmes. Ért mindent. Persze persze érti, hogyne, hamarosan meg az egyetemre fog menni nyelvésznek. csak épp nem tudja kifejezni magát szavakban.

Az agyam dobom el, a hajam meg tépegetem mikor embertársaim nem veszik figyelembe, hogy az az állat egy KUTYA. Vagy az az állat egy MACSKA. Vagy teknősbéka, kígyó, hörcsög. Bármi. De lévén, hogy egy állat, ő más világban él, a sajátjában. Ezért úgy is illene ám kezelni. És éppen ez az ami annyira csodálatos. Hogy egy más világban élő lény képes ráhangolódni és BIZONYOS szinten kommunikálni az emberrel. Ez csodálatos, ez fantasztikus. Amikor a kutya igyekszik kifejezni mire van szüksége, hogy szomjas, hogy éhes, vagy sétálna, játszana.

A kutya nem fogja megérteni a szavak értelmét. Megtanul asszociálni egy szót, hanghordozást adott történésekhez, erre mi összecsapjuk a kezünket, hogy hű de értelmes! Hiszen nézd érti mit mondok neki!!!  Igen. TÉNYLEG ÉRTELMES. Csak az a baj, hogy mint szavakat NEM ÉRTI mit mondunk neki.

Ideje lenne már, ha mi emberek olyan rémesen értemesen fejlettnek tekintjük magunkat, akkor úgy tekintsünk az állatainkra ahogyan kell.. A kutyát kutyának nézzük, a macskát macskának.

2 thoughts to “Kutyanevelés???”

  1. ez igy igaz ahogy mondod!

    egyébként nézed a póráz két végént amit mondtam neked?

    annyira jó hogy holnap debütálok a tanultakból haveromnál, kipróbálom a kutyáikon a látottakat 😀

  2. GRRRRRR
    nem jutok oda, hogy nézzem. A “TODU” listámon rajta van, de a TUDU listámmal még május 27-én tartok. Lemaradtam 2 nappal.

Hozzászólás